Portretten

De grote kracht van Wim Steijn, zijn zelfportretten, zijn een weergave van zijn turbulente leven. In zijn zelfportretten was hij eerlijk, een doorleefd gezicht, een kunstenaar pur sang. Vaak rauw expressionistisch, soms ook heel ingetogen en verstild. Een uitgebreide reeks zelfportretten, beginnend als 18-jarige kunstenaar tot aan het schrijnende laatste zelfportret, vlak voor zijn dood.
Wim was een goed portrettist in schilderijen, tekeningen en in etsen. De portretten getuigen van een groot vakmanschap. Sommige portretten zijn in enkele rake lijnen op papier en doek vastgelegd, andere zijn minutieus uitgewerkt, met aandacht voor ieder detail.
De grote portrettenreeks van Ger, zijn vrouw en zijn muze, zijn ontroerend en sereen.

Stillevens

Opvallend bij de stillevens is het feit dat de kleur zelfstandig en heel beeldend wordt toegepast. De werken zijn soms realistisch, de voorstelling volgend, soms gaat het alleen om de impressie.Vol vaart en zeer knap neergelegd. Wim Steijn had oog voor het detail en de ruimte en een trefzekere spontaniteit..

Landschappen

Zijn grootste liefde en aandacht was voor de natuur en het landschap. Imposante beelden met een geheimzinnige licht-inval en zware wolkenluchten, de voelbaarheid van ruimte. Kracht en expressie.
Heel vaak lag het onderwerp in en rond Groot Bentveld, het oude landgoed waar hij woonde en werkte, omringd door oude bomen en verwilderde jasmijn. Maar ook vond hij inspiratie in het ruige landschap van de Peel en tijdens de vele reizen in het buitenland die hij samen met Ger maakte en waar prachtige werken ontstonden.
Landschappen en stadsgezichten , in Nederland en in het buitenland. Riviergezichten. Sprankelende bloesembomen.. Wim Steijn had een intuïtief gevoel voor ruimte en kon dat als geen ander voelbaar maken.

<=== Terug naar Home ===>