Over Wim Steijn...

Wim Steijn, schilder, tekenaar en graficus, werd in 1914 geboren in Assendelft en groeide op in het wijde Hollandse polderlandschap van Jisp en Wormer. Dat open landschap heeft hem nooit meer losgelaten. Het beïnvloedde zijn latere werk. Van de Zaanse schilder Jaap Kaal kreeg hij zijn eerste tekenlessen, hij volgde privé-lessen bij Henk Gorter in Amsterdam en, inmiddels vertrokken naar Haarlem, kwam hij in kontakt met de legendarische Haarlemse kunsthandelaar J.H. de Bois. Deze bood hem een overeenkomst aan waardoor hij zich geheel aan de kunst kon wijden. Hij nam schilderlessen bij Henri Frederic Boot, die hem stimuleerde en die een grote invloed op hem uitoefende. H.F. Boot gaf ook les aan Kees Verweij, met wie Wim Steijn vier jaar samenwerkte en met wie hij tijdelijk een atelier deelde.

Vlak na de oorlog trouwde Wim met Janna Koolman en hij verhuisde naar het 17de eeuwse oude jachtslot Groot Bentveld, waar hij tot 1980 woonde. Groot Bentveld, met zijn verwilderde vervallen pracht, de oude kastanjebomen, in de nabijheid van de duinen en van de zee. In deze omgeving werkte hij onafgebroken.

Op 50-jarige leeftijd ontmoette hij Ger de Leeuw, die samen met H.F.Boot een kunstgalerie had in Haarlem, "Galerie Uittenhout" . Ger werd de muze in zijn leven, een nooit aflatende bron van inspiratie voor Wim. Zeventien jaar lang schilderde, tekende en etste hij haar als zijn enige model. Door het huwelijk met Ger brak een nieuwe periode aan van creativiteit. Zij betekende een keerpunt in zijn leven en was zijn grote inspiratie-bron als kunstenaar.

Veel exposities in musea volgden, in binnen- en in buitenland en hij ontving veel prijzen.

In de na-oorlogse schilderkunst heeft hij een belangrijke plaats ingenomen. Werk van hem is opgenomen in tal van musea en in veel kunstverzamelingen.

In 1980 stierf hij, tot het laatst toe met een penseel in zijn hand.

Terug naar Home ===>